DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende en zijn vicepremiers Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) hebben hun overleg over de kwestie-Irak woensdagavond hervat. 

De oppositie in de Tweede Kamer wil voor 20.30 uur een brief van het kabinet over de uitlatingen van Balkenende over het Irakrapport van de commissie-Davids.

Om 21.00 uur zou dan een debat kunnen beginnen. Rouvoet zei bij binnenkomst op het ministerie van Balkenende dat hij het gesprek wil voortzetten en als het aan hem ligt ook wil afronden..

Eigen kring

In eigen kring bespreken de partijen nu verschillende formuleringen waarmee ze uit de voeten zouden moeten kunnen. Met name minister Bert Koenders (PvdA) en staatssecretaris Jack de Vries (CDA) overleggen veel over een compromistekst.

De PvdA is verontwaardigd over de manier waarop premier Jan Peter Balkenende dinsdag op het Irak-rapport reageerde.

Spoeddebat

De Tweede Kamer houdt mogelijk vanavond een spoeddebat over de reactie van het kabinet op het rapport van de commissie-Davids over de politieke steun die Nederland in 2003 gaf aan de inval in Irak.

Een verzoek van D66 om zo'n debat kreeg eerder op de dag steun van de gehele Kamer. Bij het debat moeten volgens de aanvragers Balkenende en zijn beide vicepremiers Bos (PvdA) en Rouvoet (ChristenUnie) aanwezig zijn.

Een deel van de Kamer wil echter eerst een brief van het kabinet met een reactie op het rapport. De bedoeling is dat het kabinet woensdag nog een brief stuurt aan de Tweede Kamer, voordat er woensdagavond wordt gedebatteerd. Die brief was kort na 18 uur echter nog niet verschenen.

Aan het begin van de avond bepaalt de Tweede Kamer of het debat nog woensdagavond zal plaatsvinden, en zo ja hoe laat. De fracties van de VVD, D66 en GroenLinks willen niet wachten tot morgen, ongeacht de kabinetsbrief.

Frictie

Het debat is volgens D66 onder meer nodig omdat er frictie lijkt te zijn ontstaan tussen de twee grootste coalitiepartijen CDA en PvdA. Tot ergernis van de sociaaldemocraten distantieerde minister-president Balkenende (CDA) zich dinsdag in een reactie van de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Zo ontkende de premier dat het kabinet de Tweede Kamer onvolledig heeft ingelicht over een Amerikaans verzoek tot militaire steun aan de opbouw van de invasiemacht, en zei hij het oneens te zijn met de constatering van de commissie dat voor de invasie geen volkenrechtelijk mandaat bestond.

Spoedoverleg

De PvdA eiste na spoedoverleg dat de premier met een nieuwe verklaring zou komen, die "meer recht doet aan de conclusies van Davids". Balkenende hield woensdagochtend spoedberaad met Bos en Rouvoet over de kwestie. Dat overleg werd aan het begin van de middag opgeschort.

Ingewijden meldden woensdagochtend tegenover het ANP dat het overleg werd geplaagd door "complicaties". De NOS haalde bronnen bij de PvdA aan, die zeiden dat er een kabinetscrisis zou dreigen.