DEN HAAG - PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer verwacht dat premier Jan Peter Balkenende woensdag nog in een debat opheldering geeft over zijn reactie op het Irakrapport van de commissie-Davids.

Zij neemt aan dat Balkenende dan het ontstane beeld rechtzet en "dan zegt wat dit kabinet vindt." Hamer zei dat woensdag vlak voor het begin van het overleg tussen de fractievoorzitters van de coalitiegenoten van het CDA, Pieter van Geel, en Arie Slob van de ChristenUnie. Het overleg heeft plaats bij het CDA.

Spoeddebat

D66-leider Alexander Pechtold zal woensdag een spoeddebat over de kwestie aanvragen. Aanleiding is de frictie die is ontstaan tussen Balkenende en de PvdA over de afwerende reactie van de premier op sommige conclusies van de commissie-Davids over de politieke steun die Nederland in 2003 gaf aan de Brits-Amerikaanse inval in Irak.

Voor het spoeddebat is slechts de steun nodig van dertig Kamerleden. Voordeel van een gewoon debat is volgens een woordvoerder van D66 onder meer dat er meer spreektijd is.

Volgens D66 is een debat nu urgent, omdat het kabinet ernstig verdeeld lijkt. Volgens de grondwet moet het kabinet met één mond spreken. De premier antwoordde dinsdag op vragen van journalisten in de wij-vorm, terwijl Hamer in journaals aangaf dat haar partijleider daar niet achter stond.

Irritatie

Dinsdagavond ontstond daarover met name bij de PvdA grote irritatie. De sociaal-democraten zeggen dat Balkenende niet namens het huidige kabinet sprak, maar als premier van de regering die destijds besloot de inval in Irak te steunen. De sociaaldemocraten eisen een nieuwe verklaring van de minister-president.

Woensdagochtend kwamen Balkenende en de beide vicepremiers Bos (PvdA) en Rouvoet (ChristenUnie) in Den Haag al voor topoverleg bijeen.