DEN HAAG - Willibrord Davids, de voorzitter van de commissie die de kwestie-Irak onderzocht, ziet in de reactie van premier Jan Peter Balkenende geen enkele aanleiding om de conclusies aan te passen.

Hij zei dat dinsdagavond in het actualiteitenprogramma Nova nadat Balkenende eerder op de dag een aantal cruciale bevindingen had bestreden.

Zo nam de minister-president afstand van de conclusie dat het volkenrechtelijk mandaat voor de Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003 niet toereikend was.

Balkenende benadrukte daarbij dat daar toen en nu nog steeds verschillende meningen over zijn. Volgens Davids suggereerde de premier dat de mening van kenners van het volkenrecht ''zo'n beetje fifty-fifty'' is.

Lampje

''Zo is dat niet. Er is misschien met een lampje wel een enkeling te vinden die de theorie onderschrijft die destijds door het kabinet is gevolgd. Maar in Nederland ben je eigenlijk niet iets anders tegengekomen'', stelde Davids.

Ook op andere punten heeft hij in het commentaar op het rapport niets gehoord waarvan hij vindt dat de commissie het anders had moeten opschrijven.

Henk Kamp, destijds minister van Defensie, zei in Nova dat er wel verschillende opvattingen mogelijk zijn over volkenrechtelijke aspecten.

Van belang

Volgens hem zijn uitspraken van de VN-Veiligheidsraad soms voor meerdere uitleg vatbaar.

Kamp vindt wel dat dit punt van de commissie-Davids van belang is en dat daar goed naar moet worden gekeken. Hij zelf zit op de lijn van de premier.

Volgens hem ging het om drie VN-resoluties die tussen 1990 en 2002 zijn aangenomen. Die waren niet ideaal maar wel toereikend om een rechtsgrondslag te geven aan de inval, aldus Kamp.