DEN HAAG - Hoe komt een Nederlandse militair in Qatar op een podium naast de Amerikaanse bevelhebber, voor een zaal vol met pers?

Het overkwam luitenant-kolonel Jan Blom op 22 maart 2003, vlak na de inval in Irak. Het voorval veroorzaakte commotie in Nederland, omdat het leek alsof Nederland toch militaire steun gaf. Daarvoor is geen bewijs gevonden.

De commissie-Davids dook opnieuw in de zaak-Blom, nadat oud-minister Henk Kamp (Defensie) de zaak al eens had uitgeplozen. Het ging verkeerd door miscommunicatie op het ministerie van Defensie, maar ook door vage bedoelingen van de Amerikanen.

Voordat de Nederlander het in de gaten had, stond hij in zijn gevechtskleding naast de bevelhebber, die hem ook nog bij naam noemde als coalitiepartner.

Behang

Weglopen was geen optie meer en zou nog meer commotie hebben veroorzaakt. Bij Defensie in Den Haag viel men van zijn stoel van verbazing maar Blom trof geen blaam, stelt Davids in navolging van Kamp.

Een Britse collega, die de Amerikanen wèl militaire steun gaf, had vlak voor de persconferentie wel begrepen dat hij zelf als ''behang'' zou dienen voor de Amerikanen.

Hij voelde zich misbruikt en begreep al helemaal niet waarom Blom erbij was. De Brit dacht dat het de Amerikanen alleen maar ging om de beeldvorming van de 'coalition of the willing' goed neer te zetten.

Geheim

Andere beweringen over militaire steun kreeg de commissie niet bevestigd, ondanks intensieve naspeuring in documenten en interviews van betrokkenen.

Uitspraken van oud-staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) dat de onderzeeër Hr. Ms. Walrus in het gebied inlichtingen over Irak vergaarde, waren volgens betrokkene uit zijn verband gerukt. Ook volgens de Walrus-commandant betrof de opdracht alleen Iran.

Nederlandse F-16-piloten hebben in het najaar van 2002 evenmin boven of nabij Irak geheime verkenningsvluchten uitgevoerd, stelde Davids.

Noodlanding

Ook is daar geen noodlanding gemaakt. Er waren wel F-16's in Kirgizië geweest, maar het is niet mogelijk dat zij heen en weer vlogen. Ook de luchtmacht ontkende de inzet.

Verder vond Davids geen bewijs voor acties van Nederlandse commando's in het noorden van Irak, eventueel met Denen.

Zowel binnen Deense als Nederlandse militaire kringen is daarvoor geen enkele informatie. De hoogste militair van destijds, Luuk Kroon, deed de suggesties af als 'lariekoek'.