DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) is bereid de grenzen van de wet op te zoeken om Kamerleden zo goed mogelijk te informeren over een onderzoek naar de DSB-affaire. Dat zei hij dinsdag in antwoord op Kamervragen van VVD-Kamerlid Frans Weekers.

Weekers vreest dat gespreksverslagen van de commissie-Scheltema, die onderzoek doet naar de val van DSB, geheim blijven en dat Kamerleden alleen inzage krijgen in de conclusies van de commissie.

Dat vindt hij niet acceptabel. Hij wil dat Bos met voorzitter Michiel Scheltema gaat praten om ervoor te zorgen dat parlementsleden dezelfde documenten krijgen als het ministerie van Financiën.

Conclusies

Bos zegde de Kamer toe met de commissie te gaan praten over de kwestie. De minister begrijpt dat het voor de Kamer niet acceptabel is alleen de conclusies van het onderzoek te krijgen en niet de aanleiding voor die conclusies.

Wel stelde Bos dat hij zich aan de Wet Financieel Toezicht moet houden. ''Maar ik ben bereid de grenzen van de wet op te zoeken.''

SP

SP-Kamerlid Ewout Irrgang toonde zich nog niet overtuigd door de toezegging van Bos. ''De Kamer moet kennis kunnen nemen van de inhoud van de achtergrondgesprekken van de commissie."

"Als dat niet met succes gebeurt, verzoeken we aansluiting bij het parlementair onderzoek van de Commissie De Wit.'' Deze commissie, onder leiding van SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit, doet onderzoek naar de kredietcrisis in het algemeen.

Lakeman

De kritische vragen aan het adres van Bos vloeien voort uit de weigering van bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman om mee te werken aan de commissie-Scheltema.

Lakeman, die een rol speelde bij de val van DSB door mensen op te roepen hun spaargeld bij de bank weg te halen, maakt er bezwaar tegen dat gespreksverslagen geheim blijven. De Kamer maakt zich er zorgen over als bepaalde belangrijke mensen niet willen meewerken aan het onderzoek.

Bos zei die zorg aan Scheltema over te brengen, maar stelde wel dat elk onderzoek wat dat betreft aan beperkingen onderhevig is.