DEN HAAG - De commissie die onderzoek doet naar de Nederlandse besluitvorming om de Amerikaanse inval in Irak politiek te steunen, presenteert dinsdag haar langverwachte rapport.

Politiek Den Haag wacht een spannende dag: tot op het hoogste niveau is de inhoud van het enkele honderden pagina's tellende rapport niet bekend.

De Tweede Kamer heeft de strikte geheimhouding vorig voorjaar bij de instelling van de commissie onder leiding van topjurist Willibrord Davids afgedwongen.

De partijen wilden daarmee voorkomen dat bewindslieden mogelijk zouden proberen de inhoud te beïnvloeden.

Een protocol bepaalde dat enkele ministers een paar passages mochten inzien om te zien of er staatsgeheime informatie in stond die niet openbaar mocht worden.

Nervositeit

Vooral in CDA-kringen heerst nervositeit. In de periode van medio 2002 tot medio 2003 waren veel CDA-kopstukken betrokken bij deze kwestie. Onder hen zijn de huidige minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, destijds voorzitter van de grootste regeringsfractie, en oud-NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer. Zij zijn ook gehoord door de commissie.

Premier Jan Peter Balkenende krijgt dinsdag als eerste het rapport overhandigd op zijn ministerie. De televisie zendt dat rechtstreeks uit. Vanaf dat moment krijgen ook de ministers, de Eerste en de Tweede Kamer en de media het rapport. Daarna licht Davids zijn bevindingen toe.

Dat gebeurt in sociëteit De Vereeniging, op enige afstand van het Binnenhof. Volgens een woordvoerder grijpt de commissie alles aan om de onafhankelijkheid van de Haagse mores te tonen.

De meeste fractievoorzitters verwachten niet direct te kunnen reageren. Ze willen het rapport eerst lezen.