BRUSSEL - De PVV hoeft voorlopig niet te rekenen op de komst van het vijfde lid. Er is flinke vertraging bij de geplande uitbreiding van het Europarlement met in totaal achttien leden, onder wie ook extra Spanjaarden en Fransen.

Bedoeling was dat de nieuwkomers al kort na 1 december in de bankjes zouden plaatsnemen, toen het nieuwe EU-verdrag in werking trad. Franse rechters menen echter dat daarvoor eerst een politieke procedure nodig is.

''We vragen het Europees Parlement daarom een formele verklaring over een kleine aanpassing in het EU-verdrag," aldus staatssecretaris Diego Lopez Garrido (Europese Zaken) van huidig EU-voorzitter Spanje.

"Daarna moeten de parlementen in de 27 EU-landen elk die verklaring goedkeuren. Dat duurt minstens enkele maanden.'' Volgens ingewijden kan de procedure makkelijk een jaar duren.

Amateuristisch

PVV-fractieleider Barry Madlener vindt het teleurstellend dat de komst van de vijfde PVV'er zo lang duurt en dat er zoveel onzekerheid is.

''Ongelooflijk amateuristisch van een instelling waarin zoveel miljarden euro's omgaan en waar topjuristen werken. Ik wil snel opheldering vragen, want ik word er een beetje gek van.''

Madlener hoopt dat de nieuwkomer in de tussentijd de status krijgt van waarnemer: hij mag dan niet stemmen, maar wel meepraten bij bepaalde vergaderingen.

Theoloog

Rond de verkiezingen in juni vorig jaar heeft de Tweede Kamer al besloten dat de PVV recht heeft op de extra zetel voor Nederland. De PVV bezet dan vijf zetels. Het evenaart zo het CDA, dat nu de grootste Nederlandse fractie vormt.

De extra zetel is bestemd voor Lucas Hartong uit het Zuid-Hollandse Sommelsdijk. Hij is afgestudeerd theoloog.

Bestuurslid LPF

Hartong was voorheen actief voor zijn eigen politieke partij Democratisch Platform Nederland, waarmee hij in 2002 in de Provinciale Staten van Zuid-Holland wilde komen. Eerder was hij bestuurslid van de LPF Zuid-Holland, maar stapte daar teleurgesteld op.

De PVV heeft Hartong inmiddels in dienst genomen als fractiemedewerker, om zich goed te kunnen voorbereiden op zijn toekomstige baan als Europarlementslid.