AMSTERDAM - Minister Gerda Verburg (LNV) wil ook smaaklessen gaan aanbieden aan middelbare scholen.

Dat heeft zij maandag gezegd bij de opening van de horecavakbeurs Horecava. Verburg wil nog dit jaar de eerste smaaklessen presenteren voor scholen in het voortgezet onderwijs.

Via de smaaklessen kunnen kinderen op een speelse manier meer te weten komen over voeding en de herkomst van voedsel.

In september 2006 nam toenmalig minister Cees Veerman (Landbouw) het initiatief voor smaaklessen in het basisonderwijs. Binnenkort wordt de tweeduizendste les gegeven.

''Het is belangrijk dat kinderen beseffen waar eten vandaan komt en dat gezond eten en een gezond leven alles met elkaar te maken hebben'', legde Verburg maandag uit. ''Het klinkt voor de hand liggend, maar toch vergeten we dat te vaak.''

Prestatie

De minister haalde onderzoeken aan die hebben aangetoond dat kinderen die gezonder eten beter op school presteren. Ook hebben onderzoekers gesuggereerd dat kinderen die goed, voedzaam en duurzaam eten later minder snel crimineel gedrag ontwikkelen.

Verburg durft nog niet te zeggen om hoeveel extra smaaklessen het zou gaan. ''Dat hangt vooral van de scholen af. Die moeten zelf een aanvraag indienen bij het ministerie'', legt ze uit. De lessen worden vooral gegeven door koks. Onder anderen Pierre Wind is nauw betrokken bij het project.