ESBEEK - Politica Rita Verdonk doet met haar partij Trots op Nederland (TON) in 38 gemeenten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart.

Daartoe behoren ook Den Haag en Almere, de enige twee plaatsen waar ook de PVV van Geert Wilders meedingt naar de gunst van de kiezer.

Verdonk maakte alle plaatsnamen zondag bekend tijdens een bijeenkomst in Esbeek in Noord-Brabant. Behalve in Den Haag en Almere is TON ook van de partij in steden als Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg, Maastricht, Heerlen, Zaanstad, Den Helder, Amersfoort, Deventer en Heerenveen.

Rotterdam

TON doet ook mee in de gemeente Pijnacker-Nootdorp, waar Verdonk zelf woont. 

Het onafhankelijke Tweede Kamerlid had haar zinnen ook op Rotterdam gezet, omdat de PVV daar niet aan de lokale verkiezingen deelneemt. Maar Verdonk gaf aan dat ze in Rotterdam niet voldoende geschikte kandidaten heeft kunnen vinden.

'Geweldig'

''Het is geweldig dat we in zoveel gemeenten kwalitatief goede kandidaten hebben gevonden. Dat zegt iets over het enthousiasme voor TON'', zei Verdonk tijdens de nieuwjaarsreceptie van de partij.

''We zijn afgeschilderd alsof we politiek ten dode waren opgeschreven. Dit bewijst het tegendeel. We staan weer op de kaart en gaan ervoor.''

Kwaliteit

In de afgelopen maanden screende TON ongeveer achthonderd kandidaten voor een plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vierhonderd kandidaten doorstonden de toets der kwaliteit.

''Per gemeente zijn door de lokale politici speerpunten bepaald. Die hebben we getoetst aan ons landelijke programma'', zei Verdonk.

Minister

Het onafhankelijke Tweede Kamerlid stelde in Esbeek de lijsttrekkers van de kieskringen voor. De 54-jarige TON-aanvoerster was minister van Integratie en Vreemdelingenzaken tussen 2003 en 2007.

Daarna kwam ze voor de VVD in de Tweede Kamer, maar de fractie zette haar na enkele incidenten in september 2007 uit de fractie. Een maand daarna verliet ze de liberale partij, onder druk, helemaal en kwam ze met haar eigen politieke beweging. Sindsdien vormt Verdonk een eenmansfractie in de Tweede Kamer.

Oss

Later dit jaar zal haar partij ook nog meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Oss, Maarssen, en Bodegraven. Bij vervroegde verkiezingen in november in de nieuwe fusiegemeente Zuidplas behaalde TON twee zetels.