ROTTERDAM - Rotterdam heeft te kampen met reële problemen die vragen om serieuze oplossingen.

De stad heeft daarbij geen behoefte aan politici die afwillen van dubbele paspoorten, die belasting willen heffen op hoofddoekjes of die de burgemeester van Rotterdam kwijtwillen.

Dat zei lijsttrekker Dominic Schrijer zaterdag tijdens de aftrap van de PvdA-campagne voor gemeenteraadsverkiezingen in de havenstad. Daarbij was ook vicepremier Wouter Bos aanwezig.

Leefbaar

Schrijer richtte zich met die kritiek op Leefbaar Rotterdam. De sociaaldemocraten bereiden zich naar eigen zeggen voor op een nek-aan-nekrace met de partij van wijlen Pim Fortuyn, die geleid wordt door Marco Pastors.

Collegepartij PvdA is met achttien van de 45 zetels de grootste partij in de Rotterdamse gemeenteraad, gevolgd door oppositiepartij Leefbaar Rotterdam, dat veertien zetels bezet.

Schrijer verwacht een inhoudelijk harde verkiezingsstrijd in de spannendste verkiezingen ooit. ''Verkiezingen waarbij onze idealen in gevaar zijn.''

Samenwerken

Schrijer gaf in december aan niet met Leefbaar te willen samenwerken in een nieuw stadsbestuur, nadat de oppositiepartij een motie van wantrouwen had ingediend tegen burgemeester Ahmed Aboutaleb (ook PvdA).

Pastors stelde toen naar aanleiding van de strandrellen in Hoek van Holland dat de veiligheid met Aboutaleb aan het roer niet in goede handen is.

''Leefbaar heeft de deur zelf op slot gegooid'', zei Schrijer die bij zijn standpunt bleef.

Bos

Volgens landelijk partijleider Bos is het Rotterdam van Leefbaar niet het Rotterdam van de PvdA. ''Wij staan niet met bebloede koppen tegenover elkaar, maar schouder aan schouder naast elkaar.

In ons Rotterdam kunnen moslima's met een hoofddoek, joden met een keppeltje en homo's hand in hand rondlopen.'' Bos prees het huidige Rotterdamse stadsbestuur, het beste in 25 jaar volgens hem.

''Rotterdam was de stad die een aantal jaar geleden in het nieuws kwam als de stad die de slechte lijstjes aanvoerde. Nu is Rotterdam in het nieuws vanwege de ambitie. Dat verschil is gemaakt door de PvdA.''

Gratis

Schrijer beloofde de partijleden in de Maassilo sporten voor kinderen tot twaalf jaar gratis te maken en de vier lelijkste plekken in de stad aan te pakken.

''Wat mij betreft beginnen we met het Stadhuisplein'', opperde de huidige wethouder. Bovendien beloofde Schrijer dat iedereen die werkt aan het werk blijft en iedereen die kan werken aan de slag gaat.