DEN HAAG - Ook baby's die flesvoeding krijgen, moeten voldoende vitamine D binnenkrijgen. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) laat de Tweede Kamer donderdag in een brief weten dat hij vindt dat jonge ouders advies moeten krijgen over supplementen.

Aanleiding is dat die baby's nu minder vitamine D binnenkrijgen dan de aanbevolen hoeveelheid.

Klink reageert hiermee op eerder uitgebrachte adviezen van de Gezondsheidsraad die onder meer wees op de voordelen voor de gezondheid die het innemen van foliumzuur en de vitamines D, K en B12 kan hebben.

De minister vindt echter dat niet alle adviezen direct toepasbaar zijn. Hij vraagt het Voedingscentrum dan ook om deze om te zetten in een in de praktijk bruikbare richtlijn over het gebruik van vitamine D.

Klink laat bovendien in de gaten houden hoe het zit met het vitamine D-gehalte in het bloed van risicogroepen als ouderen, kinderen, mensen met een donkere huidskleur en iedereen de niet regelmatig buiten komt.

Botontkalking

Verder kijkt de bewindsman of hij geld kan vrijmaken voor onderzoek naar vitamine A. De Gezondheidsraad wil onder meer onderzoeken of een te lage inname van vitamine A ook echt een tekort aan vitamine A veroorzaakt en of de kans op een breuk door botontkalking toeneemt als te veel vitamine A wordt ingenomen.