DEN HAAG - Nederland moet onderzoek doen of zich aansluiten bij het onderzoek van Nieuw-Zeeland en Australië naar de aanvaring woensdag tussen een actieschip van de organisatie Sea Shepherd en een Japanse walvisvaarder in het Zuidpoolgebied.

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren (PvdD) wil minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen daarover dinsdag, in het eerste vragenuurtje na het kerstreces, aan de tand voelen.

Ouwehand wil nadrukkelijk een strafrechtelijk onderzoek, liet zij donderdag weten.

''Sea Shepherd wordt ervan beschuldigd dat zij de zaak heeft uitgelokt omdat de actievoerders voor de walvisvaarder zijn gaan liggen met hun schip. Anders blijft het bij dat verhaal. Doe het dan via de officiële weg en laat de rechter ernaar kijken.''

Regels

Zo'n onderzoek zou duidelijk maken wie van de partijen zich al dan niet gehouden heeft aan de regels van goed zeemanschap.

''Maar ook of je met een walvisvaarder in beschermde wateren mag varen'', aldus Ouwehand.

Zij erkent daarbij dat het actieschip de Ady Gil onder Nieuw-Zeelandse vlag vaart, maar voert tegelijk aan dat er een Nederlander mee is.

''Nederland moet zich sterk maken voor een eigen burger die daar actie voert en zijn leven in gevaar zag komen.''

Verantwoordelijkheid

Een woordvoerster van staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) zag woensdag geen verantwoordelijkheid voor Nederland om onderzoek te doen, vanwege de Nieuw-Zeelandse vlag.

Een ander schip van Sea Shepherd, de Steve Irwin die begin vorig jaar betrokken was bij een soortgelijke confrontatie in de wateren van Antarctica, voer en vaart nog steeds wel onder Nederlandse vlag.

Schuldig

Uit onderzoek door de Inspectie Verkeer en Waterstaat bleek dat beide partijen zich schuldig te hebben gemaakt aan het overtreden van internationale regels.

''Het Openbaar Ministerie vond het toen niet opportuun om vervolging in te stellen. Doe dat nu wel, want dan kan de rechter het gedrag van Japan onderzoeken'', aldus Ouwehand.

Japan

Zij denkt dat de Nederlandse regering de relatie met Japan niet op het spel wil zetten met zo'n strafrechtelijk onderzoek.

''Het is wel duidelijk dat Nederland graag vriendjes wil blijven met Japan. Als je deze zaak op het scherpst van de snede wil uitvechten, kan dat gevolgen hebben.''