DEN HAAG - Het is nog niet duidelijk of en hoe Nederland militair betrokken blijft bij Afghanistan.

De top van het kabinet en de drie ministers die betrokken zijn bij de missie in Afghanistan, overlegden dinsdag opnieuw over de periode na 2010, als de missie in Uruzgan is beëindigd.

De betrokkenen wilden na afloop niets kwijt, maar duidelijk is wel dat er geen besluit is genomen.

Het beraad op het ministerie van premier Jan Peter Balkenende aan het Binnenhof duurde ruim twee uur.

Behalve de minister-president zaten ook de vicepremiers Wouter Bos en André Rouvoet en de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Eimert van Middelkoop (Defensie) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) aan tafel.

Ook commandant der strijdkrachten Peter van Uhm was aanwezig.

Militairen

De coalitie is verdeeld over de vraag of Nederland militairen moet houden in Uruzgan of elders in Afghanistan na augustus 2010. De afgelopen maanden was er achter de schermen al geregeld overleg over de periode na 2010.

In december nam dat concretere vormen aan, onder meer na verzoeken van de Verenigde Staten en de NAVO aan de bondgenoten om juist extra troepen te leveren.

Beloofd

De PvdA, zowel de ministers als de fractie, wil alle militairen weg uit Uruzgan, omdat dat twee jaar geleden is beloofd. De fractie van de ChristenUnie wil ook weg uit die provincie, maar ziet nog mogelijkheden elders in Afghanistan.

Het CDA en de ministers Verhagen (CDA) en Van Middelkoop (ChristenUnie) sluiten een nieuwe, maar kleinere missie niet uit.

Knoop

Het kabinet moet van de Tweede Kamer voor 1 maart de knoop doorhakken. Naar verwachting zal dit eerder gebeuren, maar het is nog niet duidelijk wanneer. De ministers wilden zich daar dinsdag evenmin over uitlaten.

Inmiddels zijn de militaire vakbonden AFMP en ACOM milder over een eventueel langer verblijf in Uruzgan. De bonden waren tot nu toe tegen een langere missie. Maar als het kabinet dan toch zou besluiten om langer in Afghanistan te blijven, dan kan dat volgens deze bonden het beste gebeuren in Uruzgan.

Materieel

AFMP-voorzitter Wim van den Burg zegt het onzinnig te vinden alle kennis en materieel te verplaatsen, alleen om politieke redenen. Hij begrijpt dat recente ontwikkelingen, zoals de extra Amerikaanse troepen in Afghanistan, kunnen leiden tot andere inzichten bij onder meer militairen zelf.