DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) is ''zeer teleurgesteld'' dat de IJslandse president het Icesave-akkoord met Nederland en Groot-Brittannië weigert te ondertekenen.

De minister wil dat de IJslandse regering snel een toelichting geeft op de situatie die nu is ontstaan. Het uitblijven van een oplossing vindt hij onaanvaardbaar.

Volgens Bos blijft staan dat IJsland verplicht is terug te betalen aan ons land. Nederland en Groot-Brittannië leenden aan IJsland om gedupeerde spaarders van de omgevallen spaarbank Icesave tegemoet te komen.

Voor Nederland gaat het om 1,3 miljard euro, bij Groot-Brittannië om 2,5 miljard.

Referendum

Bos houdt er vertrouwen in dat het nog goed komt. ''Er komt nog een referendum. Ook IJsland zal moeten inzien dat het niet eerlijk is om de Nederlandse belastingbetaler op te laten draaien voor het falen in IJsland.''

De bewindsman wilde niet speculeren over de stappen die Nederland eventueel kan zetten. Bos zei met zijn Britse collega te willen spreken over de situatie.

Volgens Bos is er in het akkoord volop rekening gehouden met de moeilijke situatie waarin de IJslandse economie zich bevindt. ''Maar het houdt een keer op. Wij willen ons geld terug. Er is schappelijk onderhandeld.''

CDA

Coalitiepartij CDA vindt dat de IJslandse president nogal wat in de waagschaal legt nu hij het akkoord weigert te ondertekenen.

CDA-Tweede Kamerlid Frans de Nerée wijst er dinsdag in een eerste reactie op dat IJsland lid wil worden van de Europese Unie en leningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht.

''Dat moeten we dan maar eens bekijken. Blijkbaar wil hij dat allemaal in de waagschaal leggen.''

VVD

De weigering van Grimsson is voor de VVD onacceptabel. De VVD wil dat het kabinet zich ''bikkelhard'' opstelt en juridische stappen onderneemt.

Daarnaast kan er wat de liberalen betreft van een lidmaatschap van de Europese Unie op deze manier geen sprake zijn.

''Ik ben het spuugzat. We worden al een jaar aan het lijntje gehouden'', aldus VVD-Tweede Kamerlid Frans Weekers. ''Het is een onbetrouwbaar land. We zijn blijkbaar wel goed genoeg als ze geld nodig hebben, maar van terugbetalen is geen sprake.''

Weekers wil dat Nederland de kwestie aankaart in Europa en bekijkt of de afspraken over vrije handel met IJsland moeten worden beëindigd. De VVD wil volgende week een debat met minister Wouter Bos (Financiën).

PvdA

De PvdA vreest een politieke chaos in IJsland. ''Dit is een rare politieke situatie. Het parlement van IJsland is buitenspel gezet en naar ik begrijp heeft de regering haar lot eraan verbonden'', aldus PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang.

Hij benadrukt dat de vordering van Nederland op het geld overeind blijft. ''Maar we zullen er noodgedwongen wat langer op moeten wachten.''

PVV

De PVV wil een spoeddebat met minister Wouter Bos van Financiën over de problemen rond de terugbetaling door IJsland van de Icesavegelden.

''Het is te gek voor woorden dat nu de Nederlandse belastingbetaler moet opdraaien voor de blunders van IJsland'', zegt Tweede Kamerlid Teun van Dijck van de PVV.

''De Nederlandsche Bank stond erbij en keek ernaar hoe Nederlandse spaarders werden belazerd en nu mag de belastingbetaler de puinhoop opruimen. Zowel minister Bos als DNB heeft duidelijk gefaald. Ze beschermen banken, terwijl ze juist voor de spaarders en belastingbetaler moeten opkomen.''