DEN HAAG - De top van het kabinet praat dinsdag opnieuw met de drie ministers die het meest betrokken zijn bij Afghanistan.

Op tafel liggen enkele opties over een mogelijke rol van Nederland bij het centraal-Aziatische land na 2010. De kwestie is een splijtzwam voor de coalitie.

De afgelopen maanden was er geregeld overleg binnen de coalitie over de periode na augustus 2010, als de huidige missie in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan stopt.

In december werd het overleg concreter, toen de Verenigde Staten aankondigden extra troepen te zullen sturen. De Amerikanen deden tegelijk een beroep op de NAVO-bondgenoten om dit ook te doen.

PvdA

De coalitiepartijen PvdA en de ChristenUnie zijn echter tegen het langer houden van militairen in Uruzgan. Het CDA sluit een kleinere missie niet uit, net als de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Eimert van Middelkoop (Defensie). Het is niet duidelijk welke opties of compromissen nu worden besproken.

Het kabinet moet van de Tweede Kamer voor 1 maart een besluit nemen. Naar verwachting zal dit eerder gebeuren, maar het is nog niet duidelijk of dit komende vrijdag al lukt, melden ingewijden.

Bij het overleg dinsdagochtend bij de premier zijn de vicepremiers Wouter Bos en André Rouvoet aanwezig, evenals de ministers Verhagen en Van Middelkoop en hun collega Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Ook de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm schuift aan.