DEN HAAG - Regeringspartij PvdA wil snel een hoorzitting in de Tweede Kamer met deskundigen over de beveiliging op luchthavens. PvdA-Tweede Kamerlid Ton Heerts wil horen wat de stand van zaken is en welke verbeteringen nog mogelijk zijn.

De PvdA'er beschouwt de beveiliging op Schiphol niet als zo lek als een mandje, zoals de Britse krant Sunday Express wel doet. Een fotograaf van die krant smokkelde daar een injectiespuit in zijn jaszak voorbij de beveiliging en controles en vloog ermee van Amsterdam naar Londen.

Volgens Heerts had dit ook op een andere luchthaven kunnen gebeuren. Dat vermoeden ook de Kamerleden Sybrand van Haersma Buma (CDA) en Fred Teeven (VVD).

Overdreven

Teeven ziet het voorval met de injectiespuit als ''een foutje in de beveiliging''. ''Maar ik vind het overdreven om zoals sommige Britten doen, Schiphol nu weg te zetten als terror airport.''

Teeven erkent dat dit soort situaties niet goed is voor de reputatie van Schiphol. ''Alles belandt nu op de voorpagina.'' Van Haersma Buma stelt schriftelijke vragen hoe de injectiespuit door de beveiliging heeft kunnen komen.

Geen gevaar

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) benadrukt dat een injectiespuit alleen een vlucht niet in gevaar brengt en ook nog nooit in gevaar heeft gebracht. Ook wijst hij er op dat de beveiliging op Schiphol volgens hem goed is en dat dit ook blijkt uit internationale controle's op de beveiliging op Schiphol.

''Bovendien zijn er voor de hoge risicovluchten binnen nu en drie weken bodyscans beschikbaar en wordt op die vluchten nu iedereen die niet door een scan gaat, gefouilleerd.''

De Kamer spreekt binnenkort al met het kabinet over de mislukte aanslag op een vlucht van Amsterdam naar Detroit, op eerste kerstdag.