DEN HAAG - De PVV-Kamerleden Raymond de Roon en Hero Brinkman willen dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) afstand neemt van de uitlatingen van een topfunctionaris van de Politieacademie, zaterdag in het Nederlands Dagblad.

Het gaat om Jan Struijs, hoofd kennis- en strategische ontwikkeling van de Politieacademie.

Die zegt in genoemde krant: ''Stel dat de partij van Wilders bij de gemeenteraadsverkiezingen ergens een heel groot aantal zetels krijgt. En vervolgens vanuit het gemeentebestuur een hard beleid ten opzichte van bepaalde bevolkingsgroepen wordt opgelegd. Hoe stel je je dan op als agent? Voer je het beleid uit, of geef je er je eigen invulling aan?''

NSB

Struijs zou op 4 mei, de Dodenherdenking, een boekje 'Overleven onder een andere orde' willen uitdelen aan alle agenten in opleiding. Het gaat over de behandeling van Vlaardingse voedseldieven uit het oorlogsjaar 1944. Waar de ene politieman zo'n dief hielp, pakte de andere hem streng aan.

De PVV stelt vast dat Struijs parallellen trekt tussen de PVV en de NSB en noemt dat demoniserend en ongepast. ''Bent u van mening, dat een functionaris met dergelijke denkbeelden, die op een dergelijke manier het publiek en politiemensen in opleiding opzet tegen een democratisch gekozen partij, geschikt is voor zijn functie?'', vragen de Kamerleden de politieminister.