AMSTERDAM - Het omroepbestel heeft in zijn huidige vorm zijn beste tijd gehad en moet op de schop. Dat zegt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk (PvdA) zaterdag in een interview in Het Parool.

Over de toekomst van de publieke omroep na 2016 wordt ook met de commerciële zenders gesproken.

De mediaminister verwacht een 'zeer pittige discussie' over de toekomst van de publieke omroepen 'binnen de politiek en binnen de omroep'. Volgens hem dwingen nieuwe technieken en ander kijkgedrag de omroepen ertoe hun traditionele werkwijze te 'herdefiniëren'.

Internet

Zo zullen volgens hem televisie en internet steeds dichter naar elkaar toe groeien. Ook zullen kijkers zich minder laten verleiden om programma's te kijken door er populaire programma's omheen te programmeren.

Volgend jaar begint in Nederland een nieuwe concessieperiode van vijf jaar. Daarna verwacht Plasterk een einde van het huidige omroepbestel. Om dat te ondervangen wordt er nu al over de toekomst gediscussieerd, zegt hij.

Verkiezingen

De vroege gesprekken over het onderwerp zijn ook nodig in verband met de verkiezingen volgend jaar. Plasterk wil daarmee de politieke partijen de gelegenheid gunnen om hun mediaplannen met alle relevante informatie uit te werken.