BRUSSEL - Spanje is met ingang van vrijdag 1 januari voorzitter van de EU. Het land heeft het stokje overgenomen van Zweden, dat de afgelopen zes maanden die rol vervulde.

De nieuwe EU-voorzitter wil meer werk maken van het bestrijden van de economische crisis.

In een nieuwjaarsboodschap zei de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero vrijdag dat de Europese economie productiever en innovatiever moet worden.

Om dat doel te bereiken wil Zapatero tot een nieuwe gezamenlijke economische strategie van de EU-lidstaten komen.

Verder benadrukte de Spaanse regeringsleider dat bij de aanpak van de crisis de sociale belangen van de burgers niet uit het oog mogen worden verloren.

Van Rompuy

Spanje is het eerste land dat het roulerende voorzitterschap van de EU bekleedt onder het nieuwe Verdrag van Lissabon. Door dit verdrag, bedoeld om de unie van 27 lidstaten beter te laten functioneren, heeft de EU voortaan ook een president, de Belg Herman Van Rompuy.

Hij gaat de toppen van regeringsleiders voorzitten en zal de EU ook internationaal vertegenwoordigen. Dat laatste doet hij samen met de Britse Catherine Ashton, de EU-buitenlandchef, ook een nieuwe functie.

Spanje zal als voorzitter nauw samenwerken met België en Hongarije, de twee landen die hierna aan de beurt zijn om de EU te leiden.