DEN HAAG - De SP wil dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) per direct een fusiestop afkondigt voor ziekenhuizen.

Tweede Kamerlid Renske Leijten van de grootste oppositiepartij heeft donderdag dit verzoek gedaan, omdat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) na twee fusies van ziekenhuizen constateert dat bij deze instellingen de heupoperaties duurder zijn geworden.

Een woordvoerster van de NMa benadrukt dat het onderzoek nog niet is vrijgegeven en niet representatief is, omdat enkel twee fusies zijn onderzocht en alleen naar heupoperaties is gekeken.

Of de kartelwaakhond breder onderzoek gaat doen, wist de woordvoerster niet.

Dat wordt volgens haar wellicht duidelijk in januari als de NMa het onderzoek naar de fusie van het Ziekenhuis Hilversum met Ziekenhuis Gooi-Noord tot Tergooiziekenhuizen en de juridische samenvoeging van het Rotterdamse Havenziekenhuis en het Erasmus MC gaat publiceren.

Monopoliepositie

In de Kamer is al eerder aangedrongen op een fusiestop voor ziekenhuizen. De vrees bestaat dat er te grote zorginstellingen ontstaan met een monopoliepositie in hun regio, die de prijzen omhoogschroeven, en dat de keuzevrijheid van patiënten in het geding komt.

Maar Klink heeft altijd gezegd dat een fusieverbod niet nodig is, omdat er allerlei regels gelden voor zorginstellingen die willen samengaan.

De minister maakte deze zomer nog bekend dat er een zogeheten fusie-effectrapportage komt om te toetsen of ziekenhuizen aan de regels voldoen om te kunnen samengaan en wat de voordelen zijn van de fusie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat de 'fusietoets' doen.