AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders is door de NU-lezers uitgeroepen tot beste politicus van het jaar.

Op de peiling op www.nu.nl/politiek werden ruim 25.000 stemmen uitgebracht.

Wilders liet met 35 procent van de stemmen zijn D66-collega Alexander Pechtold (31 procent) nipt achter zich.

Op ruime afstand is minister Wouter Bos (Financiën) als derde geëindigd. Hij moet het doen met 14 procent van de stemmen. Achter hem volgen GroenLinks-leider Femke Halsema en minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie).

Rutte

Op discussieplatform NUjij konden gebruikers een shortlist van acht politici samenstellen. Opvallend genoeg bleef VVD-leider Rutte hier buiten, terwijl hij juist door de collega's in de Tweede Kamer tot beste politicus was uitgeroepen.

Wilders baarde in 2009 opzien door tijdens het debat over de crisisaanpak met zijn voltallige fractie weg te lopen toen CDA-fractievoorzitter Van Geel zei dat er weinig meer aan het akkoord te schaven viel.

Woede

In mei haalde Wilders de woede van de Tweede Kamer op zijn hals toen hij het verhaal van de door de Taliban verkrachte journaliste Joanie de Rijke gebruikte om 'het morele verval van de elite' aan de orde te stellen.

Eerder in het jaar werd hem de toegang tot Engeland geweigerd. De Britten vreesden voor de openbare orde. Wilders ging alsnog, maar werd vrijwel direct teruggestuurd. In het najaar was hij toch welkom.

Vervolgd

Begin 2009 maakte het gerechtshof in Amsterdam bekend dat Wilders vervolgd moet worden wegens discriminatie, aanzetten tot haat en het beledigen van groepen mensen. Op 20 januari 2010 zal de PVV-leider zich moeten verantwoorden bij de rechtbank in Amsterdam.