TILBURG - De VVD wil flink snijden in het aantal bestuurders bij gemeenten en provincies. Dat is volgens partijvoorzitter Ivo Opstelten van de liberalen een van de manieren om de kosten van de overheid terug te dringen, zoals de VVD al tijden bepleit.

In een interview met het Financieele Dagblad woensdag schetst de waarnemend burgemeester van Tilburg het beeld dat colleges van provincies en gemeenten gehalveerd kunnen worden. Ook is de VVD voor een Randstadprovincie.

Opstelten: ''Provincies moeten zich beperken tot fysieke kerntaken, zoals infrastructuur en ruimtelijke ordening; knopen doorhakken als er een weg aangelegd moet worden. Sociale taken zoals jeugdzaken moeten naar de gemeenten. Die liggen daar meestal al.

De colleges kunnen dan teruggebracht worden, bijvoorbeeld van acht gedeputeerden naar vier, drie of zelfs twee gedeputeerden.

Ook gemeentebesturen kunnen terug van acht naar vier wethouders. Nederland heeft de hoogste bestuursdichtheid ter wereld. Dat moet minder. Ik vind persoonlijk dat we nu het momentum hebben.''

Volgens de VVD-partijvoorzitter loopt nu de staatsschuld op, omdat de regering niet optreedt. De liberale oppositiepartij roept al langer dat in de aanpak van de economische crisis en oplopende tekorten het kabinet sneller keuzes moet maken om de overheidsfinanciën in toom te houden.

Wilders

Opstelten gaat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2010 uit van winst voor de VVD, vooral ten opzichte van de PVV van Geert Wilders die in Den Haag en Almere meedoet.

''We gaan het resultaat van Venlo en Zuidplas (waar de VVD dit jaar won) doorzetten. We moeten en zullen winnen. Het aantal zetels in die gemeenten moet omhoog. Den Haag en Almere worden spannend. We gaan Wilders verslaan.''

De partijvoorzitter herhaalt dat de VVD samenwerking met de PVV niet uitsluit. ''Ik ben tegen een cordon sanitaire. We moeten niemand uitsluiten, lokaal noch nationaal. We moeten kijken met welke partij we zo veel mogelijk van ons eigen verkiezingsprogramma kunnen realiseren. Op sociaaleconomisch terrein is de PVV net zo links als de SP.''