DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil zo snel mogelijk alle passagiers op Nederlandse luchthavens controleren met een bodyscan.

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft een bericht daarover van de NOS bevestigd.

Hirsch Ballin heeft dinsdagavond een telefonisch gesprek gevoerd met Janet Napolitano, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid. De bewindsman stelt dat ''de veiligheid van de passagiers hoge prioriteit moet krijgen''.

Hij wil dat de invoering van de bodyscan zo snel mogelijk op Europees niveau mogelijk wordt gemaakt.

Verenigde Staten

Hirsch Ballin gaat op korte termijn met de Amerikaanse autoriteiten regelen dat passagiers op alle vluchten van en naar de Verenigde Staten kunnen worden gecontroleerd met een bodyscan.

Maar op langere termijn zouden reizigers op alle vluchten van en naar Nederland door een bodyscan moeten lopen voordat ze aan boord gaan.

Tweede Kamer

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van de plannen van Hirsch Ballin. Zowel regeringspartijen CDA en PvdA als de VVD in de oppositie zeiden dat dinsdag. Alle drie de partijen vinden dat veiligheid boven privacy gaat.

''Vliegen is vrijwillig en als een bodyscan nodig is ter bescherming van anderen, gaat dat belang boven dat van een individu'', stelde PvdA-Kamerlid Ton Heerts.

Fouilleren

Bovendien vindt Heerts samen met zijn CDA-collega Sybrand van Haersma Buma dat de bodyscans, waarmee door kleding gekeken kan worden, minder ingrijpend zijn dan de ouderwetse manier van fouilleren met het betasten van het lichaam.

VVD'er Fred Teeven zei dat alleen de contouren van het lichaam zichtbaar worden. ''In een bodyscan kun je iemand echt niet herkennen'', aldus Teeven. Over wie de beelden bekijkt en hoe ze worden bewaard, kunnen volgens hem ook goede afspraken worden gemaakt.

Privacy

Ook minister Hirsch Ballin denkt dat de privacybezwaren die nu nog leven tegen de bodyscan, waarmee door kleding kan worden gekeken, verdwijnen als de controle is geautomatiseerd.

Op dit moment worden op Schiphol al proeven gehouden met vijftien bodyscans. De luchthaven stelde maandag dat de kans groter was geweest dat de Nigeriaan die vrijdag een aanslag probeerde te plegen op een vlucht naar Detroit gepakt was als hij door een bodyscan had moeten lopen.

Termijn

Volgens Hirsch Ballin zijn er voor zover hem bekend geen fouten gemaakt bij de controle van de Nigeriaan voordat hij aan boord van het vliegtuig stapte. Zijn woordvoerder durft geen termijn te noemen voor de plaatsing van bodyscans op alle Nederlandse luchthavens.

Ook Duitsland liet dinsdag weten te overwegen bodyscans in te voeren op luchthavens. ''Als een dergelijk apparaat de rechten van het individu respecteert, heb ik er geen probleem mee'', aldus minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.