DEN HAAG - De PvdA wil dat mensen die bij herhaling tijdens feesten en festivals misdrijven plegen tegen hulpverleners en politie tot wel vijf jaar lang een gebiedsverbod en huisarrest met een enkelbandje kunnen krijgen naast hun celstraf.

Zo zouden relschoppers, zoals in Hoek van Holland en tijdens de jaarwisseling, beter aangepakt kunnen worden.

Tweede Kamerlid Ton Heerts van de PvdA zei dinsdag dat ''een meer persoonlijke aanpak'' nodig is om de gewelddadige types een halt toe te roepen.

''Een aantal weken in de cel vinden ze vaak stoer. Voor hen is het emotioneel meer belastend als ze thuis moeten zitten, terwijl familie en vrienden feest aan het vieren zijn.''

Horecaverbod

Begin 2010 buigt de Kamer zich over een wetsvoorstel van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie), waarin geregeld wordt dat een hooligan zich - eventueel jarenlang - tijdens een voetbalwedstrijd dient te melden op het politiebureau of dat een agressieve stapper een bepaald weekeinde een horecaverbod krijgt.

Heerts wil dat de relschoppers als zij zich moeten melden op het politiebureau dan ook maximaal vijf jaar lang een enkelbandje omkrijgen, zodat ze ook echt thuis moeten blijven.