AMSTERDAM – Eurocommissaris Neelie Kroes heeft bij de toewijzing van haar nieuwe commissarisschap bewust gekozen voor de portefeuille Digitale Agenda.

“In het gesprek met commissievoorzitter Barroso mocht ik kiezen”, zo zegt de VVD-politica in een interview met de Telegraaf. “Ik heb uiteraard ook overlegd met minister Balkenende, en daar is dit uitgekomen.”

In haar nieuwe baan gaat Kroes (68) zich bezighouden met ICT en Telecom. Het Nederlandse kabinet had ingezet op een zware post voor Kroes.

De oud-minister voor de VVD was de afgelopen vijf jaar in Brussel belast met het EU-beleid voor Concurrentie. Na haar benoeming werd haar nieuwe takenpakket door critici ‘te licht’ bevonden.

Toekomst

Dit weerspreekt de politica in het interview. “De portefeuille is mogelijk creatiever en gaat tot in de haarvaten van de samenleving. Echt een post voor de toekomst.”

Kroes is ook benoemd tot vicevoorzitter. De nieuwe Europese Commissie van 27 leden telt zeven vicevoorzitters, een meer dan de huidige Commissie. Kroes is in de rangorde de vijfde vicevoorzitter.