AMSTERDAM - Geert Wilders verwerpt de beschuldiging van premier Jan Peter Balkenende (CDA) dat de anti-Europese opstelling van de PVV de economie schaadt. Het PVV-beleid is juist goed voor de BV Nederland, laat Wilders donderdag weten.

De PVV-leider reageert op een interview dat Balkenende gaf aan het Nederlands Dagblad. "Hoe kun je je zo achter de dijken terugtrekken als je economie zo afhankelijk is van het buitenland, van de Europese Unie", liet de premier donderdag optekenen.

"Dat kan helemaal niet. Als je mensen wegzet en jezelf terugtrekt achter de dijken, ben je bezig met een lijn die schadelijk is voor de verhoudingen binnen Nederland en voor onze economie."

Regeren met de PVV zal daarom 'heel moeilijk' zijn, meent Balkenende, hoewel hij deze optie niet op voorhand uitsluit. Wilders is het overduidelijk niet eens met de opvattingen die de minister-president ventileert over zijn partij.

Gekke Henkie

"Meneer Balkenende, de PVV wil de miljarden die Nederland jaarlijks aan de EU geeft in Nederland besteden. Dat is goed voor onze economie", reageert hij.

"U wil Roemenen en Bulgaren spekken. Wij niet. Economische samenwerking in de EU is prima maar niet langer als grootste nettobetaler en dus de gekke Henkie van Europa spelen!", aldus Wilders.