AMSTERDAM - Het CDA zakt verder weg in de peilingen. De partij van premier Jan Peter Balkenende zou 21 zetels halen als er nu verkiezingen werden gehouden, blijkt donderdag uit een peiling van TNS Nipo in opdracht van RTL Nieuws.

De christendemocraten bezetten nu 41 zetels in de Tweede Kamer.

Hiermee is een nieuw electoraal dieptepunt bereikt. Nog nooit stond het CDA zo laag in een peiling van TNS Nipo.

Het vorige dieptepunt werd vlak na Prinsjesdag bereikt: toen kreeg de partij 22 zetels.

De grootste partij van het land zou de PVV van Geert Wilders worden met 27 zetels. Wilders leidt nu een fractie van negen man.

Mark Rutte

De tweede regeringspartij PvdA staat nog steeds op verlies, maar is op de weg terug uit een nog dieper dal. De sociaal-democraten zijn nu goed voor 22 zetels.

De PvdA bezet 33 zetels in de Kamer, maar na Prinsjesdag kwamen ze in de peiling niet verder dan vijftien zetels.

De VVD daarentegen lijkt de weg omhoog te hebben gevonden. De partij van Mark Rutte groeit in de peiling naar 24 zetels, drie meer dan de liberalen nu bezetten in de Tweede Kamer.

SP

De grootste oppositiepartij SP komt niet verder dan vijftien zetels, tien minder dan nu.

Verder staat D66 met twintig zetels nog steeds op winst, hoewel het er vijf minder zijn dan een vorige peiling in oktober.

De winst van de VVD en PvdA lijkt ten koste te gaan van de partij van Alexander Pechtold.

ChristenUnie

Van de coalitiepartijen staat alleen de ChristenUnie met acht zetels op winst; twee meer dan in 2006 werden behaald. De regeringscoalitie CDA, PvdA en ChristenUnie kan met 51 zetels echter niet op een meerderheid rekenen.

Datzelfde geldt voor een eventuele coalitie van CDA, VVD en PVV. Met 72 zetels komen ze drie zetels te kort voor een meerderheid. Een vierde partij is dus nodig.

De kleine oppositiepartij SGP groeit van twee naar drie zetels. De Partij voor de Dieren staat op een zetel en Rita Verdonk zou uit de Kamer verdwijnen.