BRUSSEL - Ondanks de tegenvallende resultaten van de internationale klimaatconferentie van Kopenhagen, gaat de EU niet bij de pakken neerzitten.

''Wij houden onze ambities hoog'', zei milieuminister Jacqueline Cramer dinsdag na beraad met haar EU-collega's in Brussel. ''Ons standpunt is niet veranderd.''

Cramer gaf toe dat de uitkomst van Kopenhagen ''een grote teleurstelling'' was, maar ze blijft hoopvol gestemd.

''We hebben nog steeds perspectief. Je kunt zeggen: het glas is zo goed als leeg, maar er zit in elk geval water in het glas. Er zijn voorzichtige eerste stappen gezet. Het is begrijpelijk dat je niet in één keer alles kunt binnenhalen.''

Doelstelling

Positief is dat de doelstelling om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken, overeind is gebleven, onderstreepte Cramer.

Ook zijn er financiële toezeggingen gedaan aan de armste landen om de klimaatproblemen aan te pakken.

De EU blijft bij haar bod om de CO2-uitstoot met 30 procent te verminderen in 2020 vergeleken met 1990, op voorwaarde dat andere westerse landen ook ambities tonen.

Speelveld

''Het speelveld is niet veranderd'', aldus Cramer. Ze denkt dat met een beetje goede wil een reductie van 25 procent van de westerse landen haalbaar zijn. Komende maand moet daarover meer duidelijkheid komen.

Ook milieuminister Andreas Carlgren van huidig EU-voorzitter Zweden zei dinsdag dat de top van Kopenhagen voor hem weliswaar ''een grote mislukking'' was, maar dat er lering uit getrokken moet worden. Hij hoopt dat vooral de Verenigde Staten nu een grotere rol willen spelen.

In dreigen met heffingen op goederen uit landen die zich onvoldoende inzetten voor het klimaat, ziet Carlgren geen heil. ''Dat leidt niet tot een oplossing.''