DEN HAAG - Hoe kan het dat het treinverkeer en ander openbaar vervoer al na een paar dagen sneeuw platliggen? Het CDA in de Tweede Kamer wil snel een investeringsplan tegen de treinuitval.

Dat blijkt uit Kamervragen maandag van het CDA aan minister Camiel Eurlings en staatssecretaris Tineke Huizinga, beiden van Verkeer en Waterstaat. Fractiewoordvoerder Ger Koopmans verbaast zich erover dat trein en ook bus en tram zo snel met grote problemen kampen door de sneeuw.

''Donderdag en vrijdag leek mij de sneeuw niet voldoende om het land plat te leggen. In de herfst liggen de treinen al na een paar blaadjes eruit, en nu in de winter na een paar sneeuwvlokjes. Wanneer en op welke wijze komen we af van deze flauwekul?'', vraagt Koopmans aan de bewindslieden.

Hij wil dat die voor half februari met het investeringsplan komen voor bijvoorbeeld de problemen van bevroren wissels: ''Daar zijn technische oplossingen voor.'' Spoorbeheerder ProRail, NS en andere vervoerders zouden aan het plan moeten meewerken.

En er moet niet zozeer geld bij, maar elders geld weggehaald worden. ''Er moet niet zoveel geld naar nieuwe dingen'', aldus Koopmans.

Aptroot

''Zorg dat het bestaande spoor op orde is, in plaats dat je meer treinen laat rijden'', reageert VVD'er Charlie Aptroot. Hij doelt op de door de Kamer goedgekeurde, maar niet door hem gesteunde miljardeninvesteringen in het spoor. ''Het CDA zou moeten meewerken aan het ongedaan maken van de opsplitsing van NS en ProRail'', aldus SP-Kamerlid Emile Roemer.

Ernst Cramer van de ChristenUnie wil wel kijken naar investeringsmogelijkheden. ''Maar dan gaat iets anders niet door.'' Volgens Diederik Samsom (PvdA) is het niet zozeer een kwestie van meer geld. ''We geven jaarlijks een miljard uit aan onderhoud.''

ProRail is volgens hem al een paar jaar niet in staat om het geld uit te geven, en zou daarom scherper moeten worden gecontroleerd door de minister.