ROTTERDAM - De PvdA wil in een nieuw college van burgemeester en wethouders in Rotterdam niet samenwerken met Leefbaar Rotterdam.

Dat heeft PvdA-lijsttrekker Dominic Schrijer zaterdag laten weten.

Volgens Schrijer, wethouder werkgelegenheid in Rotterdam, is samenwerking met Leefbaar Rotterdam na een jaar lang aanvallen van deze partij op burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) onmogelijk.

Schrijer: ''Als je geen witte kaaskop bent, ben je geen goede Rotterdammer, herhalen ze in feite steeds weer.''

Strandrellen

Tijdens het debat over de strandrellen in Hoek van Holland diende Leefbaar-lijsttrekker Marco Pastors een motie van wantrouwen in tegen Aboutaleb. De veiligheid zou bij hem niet in goede handen zijn. De motie werd niet door andere partijen gesteund.

De verworpen motie zou de kansen voor Leefbaar Rotterdam om na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart in het college te komen, bepaald niet vergroten, veronderstelden waarnemers donderdagavond al.

''Leefbaar in het bestuur met een burgemeester die ze niet vertrouwen. Dat zou een onmogelijk vechtcollege worden'', aldus Schrijer. Pastors zelf was in eerste instantie nogal laconiek over de mogelijke gevolgen van de motie.

Met achttien zetels is de PvdA momenteel de grootste partij in de raad; Leefbaar, de voornaamste oppositiepartij, heeft veertien zetels. Het huidige college, dat op een minimale meerderheid in de raad kan rekenen, bestaat uit PvdA, CDA en GroenLinks. Eerder dit jaar verloor het Rotterdamse bestuur de VVD, na de affaire-Tariq Ramadan, de later ontslagen integratie-adviseur van de gemeente.