KOPENHAGEN - Het klimaatakkoord dat een selecte groep landen vrijdagavond in Kopenhagen heeft bereikt, heeft gemengde reacties bij de Nederlandse politieke partijen opgeroepen.

D66 en GroenLinks zijn niet positief. De PvdA rept van een doorbraak, het CDA spreekt van het best haalbare resultaat.

Minister-president Jan Peter Balkenende vindt het klimaatakkoord dat vrijdagavond is opgesteld, ''een stap in de goede richting''. ''Maar we zijn er nog niet'', benadrukte de premier tijdens een nachtelijke persconferentie op de klimaattop in Kopenhagen.

Akkoord

''Dit akkoord gaat verder dan ooit, maar wij hadden nog wel verder willen gaan'', aldus de premier. Volgens Balkenende is de tekst die er nu ligt de definitieve.

''Formeel gaat de vergadering verder en er zullen nog wat kritische opmerkingen gemaakt worden, maar wat er nu ligt is het.''

Balkenende wil onder meer dat er nog afspraken gemaakt worden over de legaliteit van het verdrag. ''De discussie over het legaal bindende akkoord is nog niet afgelopen'', zei hij.

Goede punten

De goede punten in het akkoord zijn volgens de premier de verwijzing naar de 2 graden Celsius, die de wereld maximaal mag opwarmen, de financiering voor arme landen en de monitoring van de reductiebeloftes.

Tweede Kamerlid Boris van der Ham van D66 noemde het resultaat zaterdagochtend teleurstellend. ''Er staan mooie dingen in het akkoord, maar met name op het gebied van CO2-reductie is het moeilijk om de doelen die zijn gesteld af te dwingen'', meent Van Der Ham.

''Ook had Europa meer leiderschap kunnen tonen op de klimaattop. De EU had zijn hoop misschien een beetje te veel gevestigd op de Amerikaanse president Barack Obama.''

Onvoldoende

De Partij voor de Dieren vindt het akkoord ''absoluut onvoldoende''. Marianne Thieme van de PvdD sprak van een slap akkoord, omdat het niet bindend is.

Ook Kees Vendrik van GroenLinks was negatief. ''Dit is een slappe tekst, er zijn geen verplichtingen en geen harde doelen.''

Context

''De tekst barst van de open eindjes'', aldus Tweede Kamerlid Paulus Jansen van de SP. Hij wil de tekst echter wel in de context plaatsen. ''Het gaat erom dat je er als land niet omheen kunt om te investeren in een duurzame economie. De ontwikkelingen buiten de onderhandelingen zijn veel positiever. Daar put ik hoop uit.''

Jansen leidt de Nederlandse delegatie Kamerleden in Kopenhagen. Hij is samen met acht collega's in de Deense hoofdstad om te zien hoe het proces verloopt.

Tweede Kamerlid Diederik Samsom van de PvdA was positiever en stelde dat het akkoord voldoende elementen bevat om tevreden te zijn. Samsom is onder meer blij met de forse toezeggingen die de ontwikkelde landen doen op het gebied van reductie van uitstoot.

Spies

Tweede Kamerlid Liesbeth Spies van het CDA zei dat het best haalbare resultaat is bereikt. ''Als je het afmeet tegen de verwachtingen waarmee we hier zijn gekomen en de inzet van de Europese Unie, dan hadden we liever een beter akkoord gezien'', stelde Spies.

Als dat niet lukt zijn er twee opties. ''De eerste is de prullenbak, de tweede is dat we het ermee moeten doen.''

Kamerlid Richard de Mos van de PVV noemde het klimaatakkoord een farce. De Mos vindt dat de mensheid zichzelf overschat door in een akkoord vast te stellen dat de opwarming van de aarde kan worden beperkt tot twee graden.

Bovendien meent dat PVV dat geld voor '' zo'n duur mega-circus zoals in Kopenhagen'' beter kan worden besteed aan ouderenzorg, veilige wijken en onderwijs.

Maximaal haalbare

Het akkoord dat is bereikt, was het maximaal haalbare. Dat vindt Tweede Kamerlid Esmé Wiegman van de ChristenUnie. ''Liever iets dan niets'', meent ze. ''Het akkoord is wel degelijk iets bijzonders.''

Ze hoopt dat er volgend jaar een belangrijke vervolgstap kan worden gemaakt. Namelijk dat er concrete maatregelen worden genomen om de afspraak om de opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius te beperken, kan worden nagekomen.

''Dan ontkom je er niet aan om een vermindering van C02-uitstoot af te spreken'', constateert Wiegman.