AMSTERDAM - SGP-Kamerlid Bas van der Vlies zal na de Kamerverkiezingen in 2011 de Kamer verlaten. Het partijbestuur heeft Kees van der Staaij (41) voorgedragen als lijsttrekker. Van der Vlies zit sinds 1981 in de Kamer en werd in 1986 voor het eerst lijsttrekker.

De 'nestor' van de Tweede Kamer laat weten dat het geen gemakkelijke beslissing is geweest om ermee te stoppen.

Van der Staaij zit sinds 1998 in de Kamer. Als 29-jarige kwam hij toen als jongste Kamerlid het parlement binnen. Van der Staaij noemt als drijfveer: vanuit bijbelse waarden en normen herkenbaar en constructief een steentje bijdragen aan goede besluitvorming.

Op 27 maart spreken de leden zich uit over de voordracht van het bestuur. De rest van de kandidatenlijst wordt eind volgend jaar vastgesteld.

Van der Vlies wil tot de komende verkiezingen blijven. "Gelukkig doe ik mijn werk nog steeds met veel genoegen en is mijn gezondheid nog goed. Daar ben ik dankbaar voor. Ermee stoppen is geen makkelijke beslissing, maar iedereen zal begrijpen dat het na bijna dertig jaar Kamerlidmaatschap goed is om bij de volgende verkiezingen het vaantje over te dragen. Er staat een heel goede opvolger klaar.''