ROTTERDAM - De rapper Mo$heb moet van de rechtbank in Rotterdam een taakstraf van tachtig uur uitvoeren omdat hij PVV-politicus Geert Wilders met de dood heeft bedreigd. Dat maakte de rechtbank vrijdag bekend.

''Telkens als in de rap iets werd genuanceerd, kwam er weer een nieuwe bedreiging achteraan'', aldus de rechtbank, die de rap van Mo$heb in zijn geheel heeft beoordeeld.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een werkstraf van 120 uur of zestig dagen vervangende hechtenis tegen de rapper. Daarnaast eiste justitie een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

In de tekst van het nummer Wie iz de volgende zegt de rapper onder meer dat het ''bam bam'' is als hij de PVV-leider tegenkomt.

Vrees

Volgens het OM was de bedreiging in het nummer van dien aard, dat ''bij Wilders de redelijke vrees kon ontstaan dat hij het leven zou kunnen verliezen dan wel dat hij ernstig zou worden mishandeld''.

De rechtbank is het eens met die conclusie. ''Je kunt niet volharden dat de rap geen bedreigend karakter heeft. Zo blijkt er onder meer uit dat Wilders uitspraken moet terugnemen als hij wil blijven leven.''

Democratie

De rechters rekenen het de rapper zwaar aan dat hij op deze manier een bedreiging vormt voor de democratie. ''Een politicus moet zijn werk kunnen doen.'' Ook neemt de rechtbank het de verdachte kwalijk dat hij heeft bijgedragen aan het voortduren van de langdurige bedreiging van de PVV-voorman.

De rechter legde de rapper nog een eerder aan hem opgelegde voorwaardelijke werkstraf ten uitvoer, omdat de verdachte nu opnieuw in de fout is gegaan. Verder hangt Mo$heb sinds vrijdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden boven het hoofd.

De rechtbank wil hiermee voorkomen dat de verdachte zich in de toekomst opnieuw schuldig gaat maken aan het schrijven van bedreigende teksten.