AMSTERDAM - Schoolbesturen willen niet dat scholen worden verplicht om aandacht te schenken aan homoseksualiteit.

De VO-raad, de organisatie van schoolbesturen in het voortgezet onderwijs, is fel gekant tegen dit plan van een aantal oppositiepartijen en spreekt van 'symboolpolitiek'. Donderdag stemt de Kamer over dit voorstel.

Voorzitter van de VO-Raad Sjoerd Slagter zegt dat scholen voortdurend aandacht besteden aan maatschappelijke thema's als homoseksualiteit, alcoholmisbruik en overgewicht. "De aanpassing van de kerndoelen leidt er in de praktijk niet toe dat leerlingen en docenten het thema beter kunnen bespreken."

Respect

In de kerndoelen staan de thema's waaraan scholen aandacht moeten besteden, zoals respect voor elkaars opvattingen en leefwijzen. "Veel scholen vullen dit in met lessen over onder meer homoseksualiteit en seksuele weerbaarheid", stelt de VO-Raad.

Scholen zijn echter niet verplicht er deze specifieke invulling aan te geven. Daarom willen de meeste oppositiepartijen volgens de raad homoseksualiteit opnemen in de kerndoelen.

Meerderheid

Het ziet er naar uit dat een meerderheid in de Tweede Kamer donderdag voor het voorstel gaat stemmen, meldt de VO-Raad. "De kerndoelen dreigen daardoor een enorme opsomming te worden van alle maatschappelijke problemen", vindt Slagter.

Bovendien hebben scholen in het voortgezet onderwijs met de overheid afgesproken zich de komende jaren vooral te richten op de kern van het onderwijs, zoals het taal- en rekenniveau. "Als de Tweede Kamer aandacht voor homoseksualiteit gaat verplichten, gaat dat ten koste van andere lessen, bijvoorbeeld rekenen", stelt de raad.

'Bittere noodzaak'

Maar volgens Wouter Neerings, voorzitte van homo-organisatie COC is verplichte voorlichting op scholen juist een 'bittere noodzaak'.

"Anders dan de VO-raad veronderstelt, besteden scholen namelijk zelden aandacht het onderwerp. Dat horen wij dagelijks van leerlingen."

Volgens de Neerings voelen lesbische en homoseksuele leerlingen zich vaak onveilig op school. "Maar liefst 1 op de 2 leerlingen beschouwt de school niet als een veilige plek om uit de kast te komen, en op tenminste een derde van de scholen vindt homofobe incidenten plaats", aldus de organisatie.