DEN HAAG - Lesbische stellen die een kind krijgen, worden waar het hun ouderschap betreft in de toekomst net zo behandeld als heteroparen.

Nu is het nog zo dat de partner van de vrouw die de baby baart, het kind met toestemming van de rechter moet adopteren. Dan is het ook wettelijk echt haar spruit.

De verandering werd donderdag aangekondigd door minister Ronald Plasterk van homo-emancipatie. De bewindsman verwacht dat de wijziging komend jaar tot stand zal komen.

Het kabinet moet verder nog studeren op de kwestie die Femke Halsema van GroenLinks aankaartte over transseksuelen.

Nu wordt bij geslachtsverandering alleen de operatie aan de meest bepalende geslachtsdelen vergoed, maar niet bijvoorbeeld die aan de borsten. Die ingreep zou 'cosmetisch' zijn. Halsema vindt dat te gek voor mensen die duidelijk in het verkeerde lichaam zitten.

Erg gecompliceerd

Plasterk toonde begrip, maar de zaak ligt erg gecompliceerd omdat dan ook weer moet worden gekeken naar de rechten van bijvoorbeeld een vrouw die altijd al vrouw was en ook een operatie aan de borsten wil.

Plasterk legde nog eens uit dat vrijheid van onderwijs geen vrijbrief mag zijn voor discriminatie en onderdrukking.

De positie van homo's in het bijzonder onderwijs blijft heikel. ''Een school kan eisen stellen aan wat een docent uitdraagt, bijvoorbeeld dat de wereld in zes dagen geschapen is. Maar het uitsluiten van mensen mag uitdrukkelijk niet.''

Actief benaderen

Dat is Jasper van Dijk van de SP niet voldoende. ''Er zijn nog steeds scholen die eisen dat het personeel een verklaring ondertekent waarin ongehuwd samenwonen en de homoseksuele levenswijze worden afgewezen."

"Plasterk moet deze scholen actief benaderen en ervoor zorgen dat dit soort discriminatie daadwerkelijk tot het verleden behoort.'' Van Dijk dient daartoe volgende week een motie in, waar hij veel van verwacht.