DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende wil geen beleidsterreinen uitzonderen bij het onderzoek dat ambtenaren de komende maanden uitvoeren op zoek naar 35 miljard euro. Oproepen vanuit de Tweede Kamer om in elk geval onderwijs uit te sluiten kregen geen steun van de premier.

Balkenende zei wel dat de ambtenaren op twintig beleidsterreinen alle mogelijkheden uitpluizen, maar dat dat niets zegt over de uitkomsten.

Het kabinet gebruikt het spitten van de werkgroepen als basismateriaal om zelf keuzes te maken.

Dan kan het zo zijn dat er op een gebied meer dan 20 procent bezuinigd wordt en elders minder dan 20 procent.

Pechtold

Femke Halsema van GroenLinks en Alexander Pechtold van D66 verwezen naar een door de Kamer aangenomen motie van PvdA-fractievoorzitter Marriëtte Hamer die het kabinet vraagt er voor te zorgen dat Nederland op onderwijsgebied bij de top-5 van de wereld gaat horen.

Hamer zei dinsdag in de Volkskrant ook dat er op onderwijs niet bezuinigd moet worden, maar juist in geïnvesteerd moet worden. Balkenende sluit niet uit dat er ook bij onderwijs door efficiënter werken toch nog geld bespaard kan worden.

Balkenende zei verder dat de ambtelijke werkgroepen voor 1 mei volgend jaar klaar moeten zijn en dat het kabinet daarna in debat met de Kamer knopen wil doorhakken. Op Prinsjesdag in september kunnen dan besluiten worden genomen voor de begroting van 2011.