AMSTERDAM – Geiten of schapen die besmet zijn met de Q-koorts moeten worden geruimd.

Dit is een van de drastische maatregelen waarmee de PvdA de Q-koorts-epidemie te lijf wil gaan.

Ook moeten bedrijven waar beesten worden gehouden die besmet zijn met de Q-koorts worden afgesloten. Houders moeten eerst hun bedrijf 'schoonmaken'.

"Het klinkt cru en kost een duit, maar het risico voor de volksgezondheid is te groot", stelt PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens tegenover NU.nl. De Q-koorts heeft dit jaar inmiddels zes mensenlevens geëist, al 2300 mensen werden ziek.

Waalkens stoort zich eraan dat de ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (Landbouw) terughoudend zijn om verregaande maatregelen te treffen. In zijn ogen is bij hen het economisch aspect leidend, en dus niet de volksgezondheid.

"Met name het ministerie van Landbouw heeft blokkades opgeworpen om te voorkomen dat de omvang van de uitbraak goed duidelijk is geworden", stelt hij.

Plan van aanpak

De PvdA'er wil uiterlijk donderdag van het kabinet weten om hoeveel dieren het gaat en hoe het plan van aanpak eruit ziet waarmee de Q-koorts bestreden gaat worden.

De Tweede Kamer heeft dinsdag de wens aangegeven om een debat, dat voor volgende week gepland stond, gezien de urgentie deze week al te houden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert het ministerie om drachtige geiten op besmette bedrijven te slachten. De bacterie die de ziekte veroorzaakt komt immers vooral vrij bij een miskraam van een besmet dier.

De dierenartsen, verenigd in de KNMvD, zijn tegen. Volgens hen gaat het om tienduizenden beesten, waarvan een groot deel onbesmet is. Ze noemen een dergelijke maatregel 'niet proportioneel'.

Kaart

Overigens kwam dinsdag de Q-koortskaart nog onbedoeld in de openbaarheid. Op de kaart is te zien welke delen van Nederland getroffen zijn door de Q-koorts. Duidelijk is te zien dat vooral Brabant is getroffen.