DEN HAAG - PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom bestrijdt dat hij huiseigenaren die hun woning slecht isoleren, op termijn een verkoopverbod wil opleggen.

Ze mogen best hun huis verkopen en hoeven dat niet eerst te isoleren, maar koper en verkoper moeten bij de overdracht afspraken maken over het verbeteren van een woning met een ongunstig energielabel.

Samsom vergeleek het met de bestaande praktijk bij de verkoop van woningen ''met een gat in het dak of een rotte fundering'', zo zei hij dinsdag in het debat over de begroting van minister en partijgenote Jacqueline Cramer (Milieu en Ruimte).

Kritiek

Afgelopen week opperde de PvdA'er nog maatregelen vanaf 2015 tegen eigenaren van tochtige huizen om ze te dwingen tot woningisolatie.

Dat leidde tot forse kritiek van CDA, VVD, PVV en SGP. Samsom zei nu dat hij het 'onhandig' had gefomuleerd. ''Klunzige communicatie van mij.''

Botte norm

Coalitiepartner CDA moet er niets van hebben. ''Een botte norm kan niet op onze steun rekenen'', zei Kamerlid Hein Pieper.

''Als minister Cramer en de heer Samsom al die mensen in oude wijken die nog enkel glas hebben en die met dit voorstel hun huis onverkoopbaar zien worden willen pesten, vinden ze het CDA op hun weg.''

Pieper sprak van een forse inbreuk op het privé-eigendom die in strijd zou zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Huidige tempo

De derde regeringspartij is echter evenmin tevreden met het huidige tempo van energiebesparing. ''De ChristenUnie is niet vies van verplichtender maatregelen'', stelde Esme Wiegman, zonder in details te treden.

Subsidieregelingen bieden volgens haar mogelijkheden, ''maar de daadwerkelijke uitvoering is niet afdwingbaar''.

Minister Cramer reageert donderdag.