DEN HAAG - Het vangen van wilde dolfijnen en de handel erin moet aan banden worden gelegd.

De Tweede Kamer schaarde zich dinsdag achter het voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om Europees tot een import- en handelsverbod voor deze dieren te komen. Dat moet voorkomen dat wilde dolfijnen in Oost-Europa in nieuwe dolfinaria belanden.

Eerder lukte het al om de handel in zeehondenbont Europees te verbieden. ''Je moet ze niet doodknuppelen omdat ze een mooi vachtje hebben en je kunt het deze dieren niet aandoen om in gevangenschap te leven'', vindt Esther Ouwehand (PvdD).

Mexico

In onder meer Japan en Mexico worden volgens haar elk jaar honderden dolfijnen in het wild gevangen voor dolfinaria en 'zwemmen-met-dolfijnenprojecten'.

Azië maar ook de VS en Europa importeren nog wilde dolfijnen. ''De handel is zeer lucratief. Een tuimelaar, de meest gebruikte dolfijnensoort in de entertainmentindustrie, kan wel 150.000 dollar (bijna 102.000 euro) opbrengen.''

Documentaire

De documentaire The Cove toont dat in Japan dolfijnen bijeen worden gedreven in een baai. Handelaren hebben eerste keus, de achterblijvers worden ''wreed afgeslacht voor hun vlees'', aldus Ouwehand.

Zij stelt: ''De tragiek van de dolfijn is dat hij altijd glimlacht. Zelfs als hij dood is. Mensen zouden moeten weten dat die gelaatsuitdrukking niets te maken heeft met hoe de dieren zich voelen.''