DEN HAAG - De Tweede Kamer wil snel duidelijkheid van de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid) over de aanpak van de Q-koorts.

Voor donderdagmiddag moeten de maatregelen er liggen, zei CDA'er Henk Jan Ormel dinsdag. De Kamer kan er dan deze week nog met de bewindslieden over praten.

De ministeries van Landbouw en Volksgezondheid studeren nog op een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar de Kamer gaat bekijken of een overleg, dat voor volgende week stond gepland, naar voren gehaald kan worden.

Ruimen

De experts adviseren onder meer voor 2010 alle drachtige schapen en geiten op besmette bedrijven te ruimen.

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht.

Ziekte

Volgens cijfers van het RIVM liepen tot eind november dit jaar bijna 2300 mensen Q-koorts op. Zes mensen bezweken dit jaar aan de ziekte. Zij leden allen al aan een andere ziekte.

Dierenartsen zijn tegen het ruimen van alle drachtige geiten op met Q-koorts besmette bedrijven om de verspreiding van Q-koorts onder mensen in te perken. Dat heeft hun beroepsorganisatie KNMvD) laten weten.

Onbesmet

''De maatregel leidt tot het doden van tienduizenden drachtige geiten waarvan een groot deel onbesmet is'', aldus de organisatie. De KNMvD pleit voor maatregelen die proportioneel zijn en roept de ministers op om ook een ethische afweging te maken.

Epidemioloog Jim van Steenbergen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat de landbouworganisatie LTO Nederland na de uitbraak van de Q-koorts in 2007 een vervoersverbod voor geiten en schapen had moeten afkondigen.

Op die manier had de verspreiding van de ziekte kunnen worden voorkomen. Nu heeft het virus zich inmiddels door bijna heel Nederland verspreid. LTO stelt in een reactie dat in 2007 de status van bedrijven, al dan niet besmet, niet bekend was.