DEN HAAG/ROTTERDAM - De PvdA vindt dat er snel een landelijk informatiesysteem schulden moet komen. Banken en bedrijven zouden met die info aanvragen van leningen moeten controleren.

Het Tweede Kamerlid Hans Spekman stelt dat woensdag voor tijdens de behandeling van de begroting van Sociale Zaken. De controles moeten de hoogte van de schulden van vooral mensen met een laag inkomen beperken.

''Pogingen om een dergelijk systeem op te zetten, stuitten tot dusver op privacybezwaren. Maar gezien de hoge schulden van sommigen moet er een doorbraak komen'', zei Spekman dinsdag.

Leningen

Daarnaast moeten kredietverstrekkers minder vlot zijn met het geven van leningen. Mensen die enige duizenden euro's willen lenen, zouden een loonstrookje moeten overleggen.

Momenteel moet elke lening van 5000 euro en hoger worden gecontroleerd bij het bureau kredietregistratie.''

"Banken maar ook telecombedrijven mogen het best financieel voelen al zij al te gemakkelijk zonder controle producten leveren'', aldus Spekman.

Rotterdam

Een partijgenoot van Spekman, de Rotterdamse wethouder Jantine Kriens, nam dinsdag al een voorschot op het plan van Spekman. Rotterdam telt veel inwoners met een laag inkomen en hoge schulden. Zij vindt dat banken en andere kredietverstrekkers in deze een zorgplicht hebben.

''5000 euro is veel geld, vooral als je weinig inkomen hebt'', zei Kriens tijdens een commissievergadering.

''Er lopen hier jongeren rond die bij drie, vier banken zijn langsgeweest en op die manier een schuld van 20.000 euro hebben opgebouwd.''