AMSTERDAM - Ahmed Marcouch wordt geen lijsttrekker voor de PvdA in Amsterdam Nieuw-West voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart.

Tijdens een ledenraadpleging werd de stadsdeelvoorzitter van Slotervaart maandagavond na drie stemronden verslagen door zijn belangrijkste tegenstrever, Achmed Baâdoud.

De 37-jarig Baâdoud, net als Marcouch van Marokkaanse afkomst, is momenteel nog stadsdeelwethouder van onder meer Financiën, Economie en Werkgelegenheid in Osdorp.

'Democratisch'

Hij liet in een eerste reactie weten dat hij een goed gevoel heeft over de stemming. ''Het was een heel democratische avond.''

De spanningen liepen maandagavond hoog op. Marcouch behaalde bij de eerste ronde de meeste stemmen, maar die waren net niet genoeg voor een absolute meerderheid.

Een tweede ronde leidde ertoe dat de kandidaten precies evenveel stemmen kregen. Volgens het reglement van de partij, zou daarop een loting moeten volgen maar dat vonden de leden ''onbevredigend''. Daarom besloten ze tot een herstemming.

Verrassend

De uitslag is verrassend aangezien Marcouch werd gezien als de gedoodverfde winnaar. Een speciaal gevormde PvdA-sollicitatiecommissie had hem unaniem voorgedragen als lijsttrekker.

Toen een meerderheid van het lokale bestuur de voorkeur bleek te hebben voor Baâdoud, grepen landelijke PvdA-kopstukken in.

Crisis

Partijvoorzitter Lilianne Ploumen en de Amsterdamse PvdA-leider Lodewijk Asscher moesten er aan te pas komen om te bemiddelen in de ontstane crisis. Dat leidde ertoe dat Marcouch uiteindelijk toch op de eerste plek van de kandidatenlijst belandde en Baâdoud op de tweede.

De leden stemden echter toch anders. De uitslag na de derde ronde was 83 stemmen voor Marcouch en negentig voor Baâdoud.

Teleurgesteld

Marcouch zei in een reactie teleurgesteld te zijn. ''Ik ben ervoor gegaan om te winnen. Maar de leden hebben gekozen en de PvdA is een democratische partij."

"Ik wens Baâdoud ontzettend veel succes. Wij gaan met nu z'n allen volop campagne voeren'', aldus Marcouch, die op de lijst van de Amsterdamse PvdA lijstduwer is.

Lijsttrekkerschap

Hij blijft niet actief in Nieuw-West. ''Ik had duidelijk gesolliciteerd voor het lijsttrekkerschap.'' Het stadsdeel Nieuw-West is een fusie tussen de stadsdelen Slotervaart, Geuzenveld-Slotermeer en Osdorp.

Lodewijk Asscher sprak na afloop van een ''bizarre avond''. ''Niemand had dit voor mogelijk gehouden'', aldus de partijleider. ''Het zal wel even slikken zijn voor Marcouch, maar het is een fantastische, inspirerende man.''

Bos

Wouter Bos heeft Baâdoud gefeliciteerd met zijn verkiezing. De PvdA-top steunde Ahmed Marcouch, die de afgelopen vier jaar voorzitter van het stadsdeel Slotervaart was.

Bos wijst erop dat drie goede bestuurders de strijd aangingen en Marcouch nipt heeft verloren van Baâdoud. Volgens Bos is het aan de leden om daarover te beslissen. ''De leden hebben zich gisteren actief en betrokken getoond. Precies wat we nodig hebben. Zo werkt democratie. Nu met zijn allen campagne voeren, er is veel werk te doen'', aldus Bos.

Blog

Bos schreef maandag nog een blog waarin hij verwees naar de strijd die Marcouch die avond ging leveren. Dat was opmerkelijk, omdat het lokale partijbestuur in Amsterdam-West geen prijs stelde op de bemoeienis van de PvdA-top.

Eerder had dat bestuur een advies van een sollicitatiecommissie naast zich neergelegd om Marcouch naar voren te schuiven. Toen het bestuur voor Baâdoud koos, ontstond er een crisis, waarbij partijvoorzitter Lilianne Ploumen in actie moest komen.

Tevreden

Ploumen liet na afloop weten dat ze haar steun voor Marcouch niet onder stoelen of banken heeft gestoken. Ze zei de afgelopen jaren ook als inwoner van Slotervaart tevreden over hem te zijn. Ze wees er verder op dat de PvdA de ledendemocratie hoog in het vaandel heeft staan.

Bos schreef maandag in zijn blog dat er een tegenstelling werd geschapen tussen verbindend en confronterend bezig zijn. Marcouch geldt als de man die in de publiciteit duidelijke woorden kiest en problemen benoemt.