BRUSSEL - Europees Commissaris Neelie Kroes vindt haar nieuwe portefeuille Digitale Agenda ''zo mogelijk nog creatiever'' dan haar huidige, Concurrentie. Ze zei dat maandagavond tijdens een door de VVD georganiseerd politiek café in Brussel.

Kroes wordt in de nieuwe Europese Commissie verantwoordelijk voor internet en telecommunicatie. Volgens haar betekent dat ze bij zeer uiteenlopende beleidsterreinen betrokken wordt, zoals economie, volksgezondheid en klimaat en dat ze bovendien bezig is ''dicht bij de mensen''.

Kroes wilde inhoudelijk nog niet op haar nieuwe baan vooruitlopen. Wel kondigde ze aan waakzaam te zullen zijn voor misbruik van moderne communicatietechnologieën door hackers en overheden.

Concurrentie

Kroes verbloemde niet dat ze ook wel als eurocommissaris voor Concurrentie had willen verder gaan. Maar ze heeft er alle vertrouwen in dat die post bij haar opvolger, de Spanjaard Joaquin Almunia, in goede handen is.

Iets minder vertrouwen lijkt ze te hebben in de nieuwe eurocommissaris voor Interne Markt, de Fransman Michel Barnier. Ze vroeg zich af of hij ''niet elke avond het Elysée zal bellen''.

Barnier ontmoet vooral wantrouwen in het Verenigd Koninkrijk, waar men vreest dat hij te veel aan de leiband van Parijs zal lopen.