BRUSSEL - Nederland heeft maandag het verzet tegen nauwere banden van de EU met Servië opgegeven.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft ermee ingestemd het handelsdeel van een EU-akkoord met het Balkanland niet langer te bevriezen, meldde hij maandag na EU-beraad hierover.

Nederland was jarenlang de dwarsligger onder de 27 EU-landen, omdat Nederland de Servische samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag niet goed genoeg vond.

Het rapport dat hoofdaanklager Serge Brammertz van het tribunaal donderdag presenteerde, was volgens Verhagen echter positiever dan zijn voorgaande rapporten.

Belonen

''In juni zei Brammertz dat Servië meer kon doen. Vandaag zei hij dat Servië alles doet wat het kan om mee te werken. Dat moeten we belonen'', zei Verhagen. ''Ik kan niet meer aanklager zijn dan de aanklager zelf.''

Tegelijk wil de minister Servië aansporen de positieve houding voort te zetten. ''In juni kijken we daarom of we het hele akkoord kunnen ratificeren. Daarvoor is minimaal nodig dat de aanklager zegt dat de Servische regering er alles aan doet om de twee voortvluchtige oorlogsmisdadigers op te sporen, onder wie de generaal Ratko Mladic.''

Export

Door het handelsdeel van het EU-akkoord met Servië kunnen Nederlandse en andere Europese bedrijven makkelijker exporteren naar Servië. Tegelijk kunnen Servische bedrijven eenvoudig spullen en diensten verkopen in de hele Europese Unie.

Veel EU-landen wilden maandag al direct besluiten het gehele akkoord te ratificeren, waarbij ook andere versoepelingen zijn afgesproken zoals makkelijker visaverstrekkingen.

Tribunaal

Maar Verhagen kon die landen er naar eigen zeggen van overtuigen dat nog niet te doen. Zo staat Servië nog minstens enkele maanden onder druk om mee te werken met het tribunaal.

Zodra het zogeheten stabilisatie- en associatieakkoord in werking is getreden, is de weg vrij voor Servië om het lidmaatschap van de Europese Unie aan te vragen.