AMSTERDAM - PvdA-leider Wouter Bos steunt Ahmed Marcouch als lijsttrekker in Amsterdam Nieuw-West.

In zijn weblog van maandag noemt Bos niet de belangrijkste tegenstrever van Marcouch, Achmed Baâdoud.

Een ledenraadpleging moet maandagavond uit drie kandidaten een lijsttrekker kiezen voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart.

''Ahmed Marcouch vecht maandag voor zijn lijsttrekkerschap in Amsterdam Nieuw-West'', begint Bos zijn weblog.

Het impliciete stemadvies is opmerkelijk, omdat er vanuit Amsterdam al eerder kritiek te horen was op de bemoeienis vanuit de partijtop.

Ploumen

Ook partijvoorzitter Lilianne Ploumen koos voor Marcouch toen het lokale partijbestuur in Nieuw West in november niet Marcouch maar Baâdoud naar voren schoof. Dat was tegen het advies in van een speciaal gevormde sollicitatiecommissie.

Volgens Bos wordt er in het debat een tegenstelling geschapen tussen verbindend en confronterend bezig zijn. Marcouch is in de publiciteit de man van de duidelijke taal en het benoemen van de problemen, Baâdoud de man van de stille diplomatie die de rust wil behouden.

Bos: ''Juist wie wil binden en verbinden moet duidelijk maken wat het dan is wat mensen bindt, welke waarden dan leidend zijn. En ja, dat kan wel eens confronterend zijn. Maar we hebben dacht ik langzamerhand toch wel geleerd dat een verbondenheid die vooral bestaat uit het koesteren van de schijnbare rust die ontstaat als je je niet uitspreekt, alleen maar leidt tot problemen en onvrede die onder het oppervlak verder sudderen tot je het echt niet meer in de hand houdt?''