DEN HAAG - Het kabinet heeft vrijdag gesproken over de openlijke uitlatingen van sommige ministers over een mogelijke verlenging van de Nederlandse missie in Afghanistan.

Volgens staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) heeft premier Jan Peter Balkenende er daarbij op gewezen dat het van belang is om een ''eenduidige lijn'' te hebben.

De Vries zei dat na afloop van de ministerraad. De staatssecretaris heeft tijdens de vergadering een motie van de VVD-fractie in de Tweede Kamer voorgelezen.

Daarin staat dat de liberalen het spuugzat zijn dat bewindslieden voor hun beurt spreken. Balkenende had eerder met zijn ministers afgesproken dat ze niet meer zouden speculeren over Uruzgan.

Hij bevestigde dat vrijdag nogmaals tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Ministers moeten volgens hem de discussie over de Nederlandse inzet in Afghanistan in de ministerraad voeren en niet openlijk via de media.

Discussie

Verscheidene bewindslieden deden deze week in interviews of via de twitter mee aan de discussie over de vraag wat Nederland moet doen als de huidige missie in Uruzgan in augustus 2010 is afgelopen.

Het kabinet wil daarover zo snel mogelijk een besluit nemen, zei Balkenende. Maar het is volgens hem een weerbarstig, complex en politiek gevoelig onderwerp, waarbij behalve snelheid ook zorgvuldigheid is geboden.

''Het is een interne discussie. Dat doen we niet via de media. Dat geldt voor iedereen'', zei Balkenende. De ministers die al uitspraken over de kwestie hebben gedaan, namen volgens hem geen voorschot op de toekomstige rol van Nederland in Afghanistan.

Spuugzat

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) zei donderdag in een Kamerdebat in navolging van de VVD dat ook hij de openlijke discussie waaraan sommige collega's meedoen, spuugzat is en dat hij de kwestie zou aankaarten in de ministerraad.

Van Middelkoop kon echter niet bij het kabinetsberaad zijn, vandaar dat De Vries de gevoelens van de Kamer overbracht.

Oppositie

Ook oppositiepartijen als de SP, GroenLinks, D66, de SGP en regeringspartij ChristenUnie hadden aangegeven moeite te hebben met de loslippige ministers.

In de afgelopen dagen waren dat vooral CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), PvdA-vicepremier Wouter Bos en PvdA-minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Zij deden deze week in de media uitspraken over de Nederlandse missie in Afghanistan naar aanleiding van het verzoek van de Amerikaanse regering aan NAVO-bondgenoten, waaronder Nederland, om meer militairen naar Afghanistan te sturen.