AMSTERDAM – In navolging van Zwitserland wil ook de NU-lezer dat er geen nieuwe minaretten worden bijgebouwd.

Dat blijkt uit een peiling op de politieke rubriek van NU.nl. Van de ruim 18.000 stemmen is een meerderheid van 57 procent voor een verbod, 43 procent is tegen.

Opvallend genoeg stemde afgelopen zondag bij het referendum in Zwitserland ook 57 procent van de bevolking voor een bouwverbod voor de torens van moskeeën.

De uitslag kwam als een schok voor de Zwitserse regering. Wel respecteerden ze het verbod en zijn bouwprojecten stilgelegd.

In het Zwitserse Lausanne gingen dinsdag mensen de straat op om te protesteren tegen het verbod.

Motie SGP

De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van de SGP over “terughoudendheid ten aanzien van opvallende schotelantennes, het laten horen van islamitische gebedsoproepen en het bouwen van grote moskeeën en minaretten'', afgewezen.

De SGP dacht daarmee tegemoet te komen aan “gevoelens van vervreemding en onbehagen onder veel autochtone Nederlanders''.

Rouvoet

Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) verbaasde zich woensdag in een interview met NU.nl over de standpunten van de PVV en de SGP over de bouw van minaretten.

Rouvoet ziet de PVV als een liberale partij die vrijheid van godsdienst hoog zou moeten houden. De SGP komt geregeld op voor het recht van christenen om in moslimlanden als Turkije of Indonesië kerken te bouwen.