ZWOLLE - De bevolking van Afghanistan heeft nog jaren steun nodig van de internationale gemeenschap. Militairen en civiele organisaties moeten het land in die periode helpen op eigen benen te staan, zodat het steeds meer zelf kan zorgen voor veiligheid en goed bestuur.

Ook Nederland zal ''nog jaren verbonden zijn aan Afghanistan'', in elk geval met civiele en ontwikkelingsprojecten, zei minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vrijdag in Zwolle.

In de IJsselhallen reikte hij aan generaal-majoor Mart de Kruif en zijn staf en eenheden de herinneringsmedaille voor vredesmissies van de NAVO-operatie ISAF uit.

De Kruif voerde in het afgelopen jaar het bevel over alle ISAF-troepen in het zuiden van Afghanistan, al met al bijna 40.000 militairen uit zestien landen.

Moment stilte

Tijdens de bijeenkomst was er een moment stilte om de militairen en Afghaanse burgers te herdenken die door de strijd in Afghanistan zijn gesneuveld. Voor hen en de familie en nabestaanden is het volgens Van Middelkoop nodig de rug recht te houden.

''We hebben de verantwoordelijkheid om af te maken wat we in dat moeilijke zuiden zijn begonnen. Voor mij betekent dat vooral ook: Afghanistan helpen zelfstandig te zijn'', zei hij.

Besluit

De Nederlandse missie in de provincie Uruzgan loopt volgend jaar augustus af. Het kabinet neemt binnenkort een besluit over een mogelijke inzet van Nederland daarna.

Van Middelkoop roemde het werk dat De Kruif en zijn troepen hebben geleverd. De minister noemde hem een man die de zaken met Hollandse nuchterheid aanpakte en een ''generaal tussen zijn mannen en vrouwen en niet erboven''.