DEN HAAG - In de tweewekelijkse politieke barometer van onderzoeksinstituut Synovate maakt de VVD donderdag een sprong van vier zetels naar boven.

Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zouden de liberalen volgens de peiling achttien zetels halen, vier meer dan twee weken geleden.

De VVD heeft nu 21 zetels in het parlement. De partij staat al tijden op verlies, maar kon de afgelopen weken een paar succesjes bijschrijven.

De vervroegde gemeenteraadsverkiezingen in een aantal gemeenten verliepen goed en VVD-coryfee Neelie Kroes mag haar verblijf in Brussel als eurocommissaris verlengen.

PVV

CDA en PVV verliezen in de peiling van donderdag drie zetels in vergelijking met de vorige keer. Het CDA staat op 32, negen minder dan nu in de Kamer.

De PVV zakt van 27 naar 24, nog altijd vijftien meer dan het huidige zetelaantal.

Stijgers en dalers

De PvdA blijft onveranderd op negentien zetels staan, veertien minder dan bij de laatste verkiezingen. D66 zakt een zetel en komt uit op achttien.

D66 heeft nu drie zetels in de Kamer. De SP staat ook op achttien zetels, een meer dan de vorige keer maar zeven minder dan bij de laatste stembusgang.

GroenLinks staat op tien (zeven in de Kamer) en de ChristenUnie op zeven (zes). De SGP en de Partij voor de Dieren staan onveranderd op twee.