DEN HAAG - Vicepremier en minister van Financiën Wouter Bos ervaart geen druk van de internationale gemeenschap om ook na 2010 Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan te houden.

Hij maakte dat donderdag duidelijk na afloop van een debat in de Tweede Kamer. Volgens Bos is het eerder genomen kabinetsbesluit duidelijk.

Dat gaat er vanuit dat Nederland in augustus volgend jaar de missie in Uruzgan beëindigt en in de maanden erna de troepen en het materieel terugtrekt.

Biden

De Verenigde Staten willen dat Nederland langer blijft. Woensdag belde de Amerikaanse vicepresident Joseph Biden met premier Jan Peter Balkenende.

Hij sprak de hoop uit dat ons land na 2010 betrokken blijft bij Afghanistan. De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO Ivo Daalder riep het kabinet donderdag in de Volkskrant op Afghanistan en zijn bondgenoten niet in de steek te laten.

Het kabinet buigt zich binnenkort over de inzet in Afghanistan. De kwestie ligt politiek uiterst gevoelig.

Serieus bekijken

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) wil dat het Amerikaanse verzoek serieus wordt bekeken. Hij wil in ieder geval de resultaten veiligstellen die Nederland in Uruzgan heeft geboekt.

De regeringspartijen PvdA en ChristenUnie daarentegen dienden in september een motie in die uitspreekt dat het kabinet alle militairen uit Uruzgan terugtrekt.

Bos wees erop dat het standpunt van de PvdA, zijn eigen partij, duidelijk is. Bos zelf zei in september ook al dat eind volgend jaar alle Nederlandse militairen uit Uruzgan zijn vertrokken.